Lokalni volonterski servis Novi Grad

Volontiranje

12 RAZLOGA ZAŠTO POSTATI VOLONTER

BUDITE PROMJENA KOJU ŽELITE DA VIDITE U SVIJETU
Mahatma Gandi

Dobrovoljni rad doprinosi zajednici, uveseljava ljude i pomaže onima kojima je to potrebno. Bila to samo jednostavno pomoć nekoj simpatičnoj bakici da pređe preko puta, lijepo je nekome uljepšati dan.

Različite studije su otkrile da kada prestanete razmišljati o vlastitim problemima i fokusirate se na nekog drugog, nivoi stresa se počinju smanjivati, vaš imuni sistem jača i vaš sveukupni osjećaj zadovoljstva životom raste. To je zato što pružanje pomoći prekida uzroke koji proizvode napetost i zamjenjuje ih osjećajem svrhe, pozitivnim emocijama i visokim nivoima pouzdanosti.

Vrlo je važno i sticanje radnog iskustva, koje će vam svakako dobro doći u budućnosti, kada budete tražili posao. Ako imate namjeru baviti se istim ili sličnim područjem na kojem si volontirao/la, imaćeš korisnu, iskustvom stečenu podlogu. Poslodavci, gotovo uvijek, daju prednost volonterski aktivnim licima.

Zašto poslodavci toliko vole volontere? Koji su to razlozi?
Poslodavci vole kandidata s nizom soft skills vještina i srećom, volontiranje razvija mnogo njih. Svakodnevno se susrećete sa problemima, morate se nositi s različitim ličnostima i to sve dok se prilagođavate životu izvan vaše zone komfora. Sve to povećava i pomaže razvijanju smisla za timski rad, vođstvo i rješavanje problema.
Kako god…, ali to je još jedan odličan razlog za volontiranje!

Tvoj razlog za volontiranje treba tražiti tamo gdje leže tvoje strasti. Neka vaša ljubav prema životinjama, obrazovanju ili zdravstvenoj zaštiti stvara pozitivne promjene u svijetu.
Dopustite da vaši postupci polaze od mjesta strasne namjere. Na taj način, sav težak rad će biti vrijedan napora, bićete više predani cilju i kao rezultat, vaš će uticaj biti mnogo veći.
Volontiranje je jedna od aktivnosti koja može najviše pomoći osobi da razvije samopouzdanje i izgradi svoj stav. Ljudi se osjećaju dobro kad rade nešto što vole.

Volontiranje vam omogućava da upoznate različite ljude iz svih sfera života. To vam daje priliku da formirate odnose koji mogu imati trajni uticaj na vaš život. Možda ćete naći najboljeg  prijatelja, budućeg poslovnog partnera ili ćete, možda, imati razgovor koji će promijeniti vaš život.
Nije mali broj slučajeva da su osobe koje su volontirale, baš tamo upoznale svoju srodnu dušu.

Vjerovatno vam je poznato da učenje novog jezika pojačava rad mozga ili da razvija vašu sposobnost multitaskinga.
Šta biste pomislili kad bismo vam rekli da ono spriječava početak demencije i Alzheimerove bolesti?
Drugi razlog za volontiranje je naučiti novi jezik. Posvećivanjem vremena za učenje jezika neke zemlje, otvarate sebe nekoj stranoj kulturi i pomaže vam da bolje upoznate sebe. I naravno… koliko jezika znate, toliko i vrijedite.

Volontiranje mijenja način na koji vi vidite svijet. Svakodnevno dolazite u kontakt sa ljudima iz različitih zemalja, okruženja i kvaliteta života. To vam pokazuje koliko manje možete imati i još uvijek naći razloge da budete srećni.
Ovaj pomak u perspektivi otvara vaš um prema onome što je istinski važno, stavlja u zaborav stare stereotipe i pokazuje vam kako su zapravno neznatni i zanemarljivi naši svakodnevni problemi.

Putovanja su još jedan veliki razlog za volontiranje. Omogućuje vam da vidite zemlje u drugom svijetlu i istražite ih u najvećoj mogućoj mjeri. Otići ćete i vratićete se kući s mnoštvom novih iskustava i uspomena.

Ako niste sigurni šta želite učiniti s vašim životom ili šta ćete nakon diplomiranja – probajte volontirati!
Volontiranje možete koristiti kao razlog za izlazak iz stare rutine.
Možda ćete dobiti ideje o tome kako poboljšati sopstvenu zajednicu ili možda otkrijete novi životni poziv.

Volontiranje je kvalitetan način za provođenje vremena i ispunjavanje besposlenih vikenda. Umjesto višečasovnog pasivnog ležanja ispred TV ekrana ili surfanja po društvenim mrežama, osoba može učiniti nešto korisno i usput se dobro provesti (ko kaže da volontiranje nije zabavno?).

Naravno, volontiranje nije nešto što treba olako shvatiti i treba biti tretirano s najvećim poštovanjem, ali ono je takođe i zabavno! Kroz volontiranje upoznajete nove ljude, prihvatate razne kulture i tradicije i upuštate se u nove avanture.
Kombinacija toga sa svim altruističkim razlozima za volontiranje, čine nezaboravan doživljaj koji će ostati s vama do kraja života.

„Što je suština života? Služiti drugima i činiti dobro.“

image_zR5ywI8FwkpIpc8Z6vHHsy

Aristotel

Starogrčki filozof i naučnik

„Volonteri nisu plaćeni, ne zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi.“

anderson-sherry-1040x572

Sherry Anderson

Kanadska igračica karlinga

Volontiranje u zakonskim okvirima

Volontiranje je definisano Zakonom o volontiranju Republike Srpske ("Sl. glasnik Republike Srpske", br. 89/13).

Volontiranje je organizovana dobrovolјna aktivnost ili pružanje usluge ili obavlјanje aktivnosti u cilјu opšte, zajedničke dobrobiti ili dobrobiti drugog lica bez isplate novčane naknade ili potraživanja druge imovinske koristi.

Volontiranje je aktivnost od opšteg interesa kojom se doprinosi pobolјšanju kvaliteta života, aktivnom uklјučivanju građana u društvene procese i razvoju humanijeg i ravnopravnijeg demokratskog društva.

Volontiranjem se stiču iskustva i vještine potrebne i korisne za aktivno učešće u društvu, lični razvoj i opšte dobro.

Volonter može biti svako fizičko lice starije od 15 godina koje u Republici obavlјa volonterske usluge u skladu sa zakonom.

Formiranje Lokalnog volonterskog servisa Novi Grad

Razvoj volonterizma u našoj opštini je započeo sa projektom "Aktivni mladi razvijaju društvo"

Prvi korak u uspostavljanju Loklanog volonterskog servisa (LVS) je bio obuka osoblja LVS-a od strane Omladinskog komunikativnog centra (OKC) iz Banja Luke, u sklopu projekta „Aktivni mladi razvijaju društvo“.

OKC je bio vodeća organizacija u regiji na polju volonterizma i znanja i vještine koje smo od njih dobili u tim trenucima bile su od velikog značaja za dalju realizaciju projekta i uspostavljanje LVS-a Novi Grad.

Izrađena je velika količina promotivnog materijala kojim se promovisao volonterizam i kroz ulične akcije i obilazak terena je podijeljen mladim ljudima. Takođe su izrađeni vodiči za volontiranje i volonterske knjižice.

Nakon formalnog uspostavljanja LVS-a Novi Grad, pripremljena su i realizovana 4 volonterska programa u kojima je učestvovalo 30 volontera. Najznačajniji volonterski program je bio „Jedan slatkiš – jedno dijete“, čija se realizacijia održala svih ovih godina i postao je tradicionalan u LVS Novi Grad.

Volonterske aktivnosti

U našim volonterskim akcijama je učestvovalo mnogo volontera

Svih ovih godina smo realizovali mnoštvo volonterskih akcija u kojima je učestvovao jako veliki broj volontera. Neke od naših najznačajnijih volonterskih akcija su:

 • „Jedan paketić za jedan dječiji osmijeh“,
 • Humanitanra akcija „Za Mladenove korake“,
 • Republička volonterska akcija „Formiraj lanac“,
 • Humanitarna akcija „Pomozimo žrtvama poplava“,
 • Adaptacija prostorije za mlade,
 • Humanitarna akcija „Pomozimo Bojanu“,
 • Humanitarna akcija „Pomozimo Rajku Milojici“,
 • Uređenje fudbalskog igrališta u Donjem Vodičevu.

Pored navedenih aktivnosti, realizovan je veći broj manjih volonterskih akcija koje su bile jednodnevnog karaktera ili je učestvovao manji broj volontera.

Svim volonterima, prema Zakonu o volontiranju, obezbjeđeno je pokriće svih troškova koji nastaju u vezi sa volontiranjem, a to su prevoz, hrana, osvježenje, materijali za rad i dr.

Takođe se svim volonterima, koji to žele, volonterski rad evidentira u njihove volonterske knjižice koje smo im obezbjedili besplatno.

Prava i obaveze volontera

Volonterski rad se evidentira u volontersku knjižicu

Prema Zakonu o volontiranju Republike Srpske, postoje određena prava i obaveze volontera.

Volonter ima pravo:

 1. na evidentiranje volonterske aktivnosti u volonterskoj knjižici,
 2. da se upozna sa etičkim normama bitnima za pojedini oblik volontiranja,
 3. na odgovarajuću obuku sa cilјem pobolјšanja kvaliteta obavlјenih aktivnosti i pruženih usluga, a naročito ako to zahtijeva priroda volonterskih aktivnosti i usluga koje se pružaju,
 4. na stručnu pomoć i podršku tokom volontiranja,
 5. da se u pismenoj formi upozna sa uslovima volontiranja, aktivnostima koje će obavlјati, uslugama koje će pružati i pravima koja im pripadaju na osnovu ovog zakona i drugih propisa, kao i opštih akata organizatora volontiranja,
 6. na nadoknadu ugovorenih troškova nastalih u vezi sa volontiranjem,
 7. na sigurne uslove rada u skladu sa prirodom volonterskih aktivnosti koje obavlјa,
 8. na zaštitnu opremu u skladu sa prirodom volonterskih aktivnosti koje obavlјa i usluga koje pruža,
 9. da se upozna sa opasnostima koje su u vezi sa specifičnim oblikom volontiranja koje obavlјa,
 10. na dnevni odmor u ugovorenom trajanju,
 11. na zaštitu privatnosti i ličnih podataka i
 12. da učestvuje u odlučivanju o pitanjima u vezi sa volontiranjem.

Volonter je obavezan da:

 1. volontira u skladu sa pravilima struke i uputstvima organizatora volontiranja,
 2. čuva povjerlјive i lične podatke o organizatoru ili korisniku volontiranja,
 3. odbije volontiranje koje je suprotno zakonu i
 4. u slučaju opravdane spriječenosti ili namjere da prekine obavlјanje volontiranja, pravovremeno informiše organizatora volontiranja.

ZAKON O VOLONTIRANJU

Priključi se našim budućim aktivnostima

Budi volonter u našim aktivnostima - uradi dobre stvari za svoju zajednicu i osjećaj se korisno. To je izuzetno dobar osjećaj.