Jedan paketić za jedan dječiji osmijeh

Humanitarna akcija

Tradicionalna humanitarna akcija

Na ovu akciju smo posebno ponosni i uvijek se radujemo kada je pripremamo i realizujemo jer znamo koliko će radosnih dječijih osmjeha izmamiti.

Osnovna ideja ove humanitarne akcije je da se prikupe slatkiši, igračke i školski pribor za formiranje novogodišnjih paketića, koji se dijele djeci iz socijalno ugroženih i višečlanih porodica, odnosno porodicama koje svojoj djeci nisu u prilici priuštiti paketiće.

Prvi koraci u akciji

Projekat "Aktivni mladi razvijaju društvo" nam je omogućio pokretanje ove akcije

U decembru 2013. g. je kreiran volonterski program pod nazivom „Jedan slatkiš – jedno dijete“, kao prvi volonterski program u tek uspostavljenom Lokalnom volonterskom servisu Novi Grad.

Kao što je već spomenuto u dijelu o projektima, uspostavljanje LVS-a je dio projekta „Aktivni mladi razvijaju društvo“, koji je finansiran od UNDP-a i sufinansiran od Opštine Novi Grad, pa je tako i ova volonterska akcija bila dio tog značajnog projekta.

Materijal za paketiće se prikupljao u kutijama koje su bile postavljene u svim većim marketima i prodavnicama u našoj opštini, ali i u kafićima, benzinskim pumpama, ustanovama, školama, knjižarama itd. Naravno, prikupljanje slatkiša nije moglo da prođe bez našeg prepoznatljivog štanda u glavnoj ulici ispred Info kancelarije za mlade.

Ovu akciju smo uradili zajedno sa tadašnjim Udruženjem porodica sa četvoro i više djece „Progres“ iz Novog Grada, a kroz akciju je prikupljeno slatkiša, igračaka i školskog pribora za formiranje i podjelu oko 90 novogodišnjih paketića.

Prelazak u tradiciju

Uspjeh prve akcije je bio snažan motivator za nove akcije

Nakon prve akcije u decembru 2013. g., i narednih nekoliko godina smo realizovali ponovo ovu akciju u decembru mjesecu, neposredno pred novogodišnje praznike kako bi upravo u ovom periodu mogli djeci da uručimo paketiće.

Svake godine broj paketića je bio sve veći jer se sve više ljudi odazivalo ovoj akciji darujući neophodan materijal za paketiće (naravno slatkiše, igračke i školski pribor).

Radost djece, koja su paketiće dobijala uz prigodnu posjetu Djeda mraza, bila je očigledna i neprocjenjiva za volontere koji su učestvovali u akciji.

Zbog nedostatka sredstava za funkcionisanje organizacije, LVS Novi Grad nije provodio volonterske programe u 2018. i 2019. godini pa tako ovih godina na žalost nije realizovana ni ova akcija, što je svakako rastužilo mnoge mališane.

Prošle, 2020. g. smo uspjeli obezbjediti sredstva za funkcionisanje i ponovo smo realizovali ovu akciju, zajedno sa Udruženjem građana „Rudice“. Ova akcija je završena izuzetno uspješno, formiranjem i podjelom 230 novogodišnjih paketića. Paketići su podjeljeni Udruženju „Iskra“, Udruženju porodica sa četvoro i više djece „Sara“ i osnovnim školama na području opštine za djecu iz socijalno ugroženih porodica.

Podržite nas u ovoj akciji

I ove godine je planirana akcija "Jedan paketić za jedan dječiji osmijeh"

U novembru i decembru 2021. godine je planirana nova akcija „Jedan paketić za jedan dječiji osmijeh“, kojom opet želimo da obradujemo mališane kojima njihovi roditelji ne mogu da priušte paketiće. Ova akcija je nastavak tradicionalne akcije „Jedan slatkiš – jedno dijete“.

Ako imate slobodnog vremena u tom periodu, možete volontirati u ovoj akciji, pa nam se javite kada bude objavljen javni poziv za volontere.

Ukoliko imate prodavnicu ili nakakav drugi uslužni objekat, javite nam se kako bismo postavili kutiju za prikupljanje paketića u vašem objektu.

Ako imate mogućnosti i dobru volju, donirajte paketića u neku od postavljenih kutija ili dolaskom u našu Informativnu kancelariju za mlade (stara zgrada Opštine Novi Grad – prizemlje). Naravno, i novac se može donirati jer mi tada možemo da obezbjedimo artikle koji nedostaju kako bi svi paketići bili približno jednaki.

Nemojte se ustručavati pomoći da mališani dobiju paketiće.

Budite i vi dio ove divne akcije! Pišite nam na email info@ocki.info, odnosno pozovite nas ili pošaljite viber poruku na 065 442 012.

Javite se! Čekamo vas!

Podržite naš rad

Omogućite nam da realizujemo više projekata i aktivnosti kojima ćemo pomagati mladim ljudima i djeci i na taj način unaprijediti njihov položaj.