You are currently viewing Đake u RS čekaju nova, ali i deficitarna zanimanja

Đake u RS čekaju nova, ali i deficitarna zanimanja

Konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola u narednoj školskoj godini, gdje će svršeni osnovci moći da saznaju broj slobodnih mjesta na smjerovima, objaviće u petak Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

U 95 srednjih školi u RS, konkursom je planirano da u dva upisna roka, od 14. do 25. juna i od 5. do 16. jula, budu upisana 10.953 đaka. Konkurs će u petak biti objavljen u “Nezavisnim novinama”.

Jasmina Boloban, v.d. pomoćnika ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih, kazala je za “Nezavisne” da je planom upisa predviđeno da upisani učenici budu raspoređeni u 466 odjeljenja, od čega 8.251 učenik u zanimanja četvrtog stepena, a 2.702 učenika u zanimanja trećeg stepena.

“U novoj školskoj godini planiran je upis u nova zanimanja i to u struci građevinarstvo i geodezija su dva nova zanimanja, fasader i monter suve gradnje – moler, u struci mašinstvo i obrada metala su takođe planirana dva nova zanimanja operater savremenim tehnologijama i mehaničar mehatronike, pneumatike i hidraulike”, pojašnjava Bolobanova.

Dodaje da je u struci elektrotehnika planirano novo zanimanje tehničar multimedija, u struci ekonomija, pravo i trgovina planirano je novo zanimanje carinski tehničar, a u struci poljoprivreda i prerada hrane planirana su dva nova zanimanja agrotehničar i agroproizvođač.

“Trenutno radimo na usaglašavanju liste deficitarnih zanimanja za školsku 2021/2022. sa srednjim školama u Republici Srpskoj, ali i sa Privrednom komorom Republike Srpske, Unijom udruženja poslodavaca Republike Srpske, Zanatsko-preduzetničkom komorom i Zavodom za zapošljavanje Republike Srpske, koje posmatramo kao kvalitetne društvene partnere, a od kojih smo zatražili prijedlog o deficitarnim zanimanjima po jedinicama lokalne samouprave”, kazala je Bolobanova.

Ističe da je jasno da su u različitim jedinicama lokalnih samouprava različite potrebe na tržištu rada i zbog toga očekuju kvalitetne i jasne povratne informacije od škola i partnera sa kojima se vrši usklađivanje obrazovanja sa tržištem rada.

“Trenutno prvi razred deficitarnih zanimanja u RS pohađa 591 učenik, a mi očekujemo da će učenici već u prvom junskom upisnom roku izabrati zanimanja za koja postoji velika potreba na tržištu rada”, kazala je Bolobanova.

Ona je naglasila da će takva zanimanja nakon školovanja srednjoškolcima obezbijediti siguran put do zaposlenja, a na taj način će se i smanjiti broj građana koji godinama čekaju na posao za koji postoji smanjena potreba na tržištu rada.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije i direktor Građevinske škole, ističe za “Nezavisne” da će u narednoj školskoj godini imati dva nova zanimanja i to fasader i monter suve gradnje – moler.

“Škola je planirala da upiše po 12 đaka, jer je ovaj kadar i te kako potreban tržištu rada”, kazao je Bajić.

Dodao je da đacima nakon završenog školovanja ova zanimanja pružaju mogućnost bržeg zaposlenja.

Bajić ističe da su to deficitarna zanimanja tako da đaci imaju stipendiju i od grada, ali i od Vlade RS.

Bojan Bakal, direktor Poljoprivredne škole iz Banjaluke, ističe da u novoj školskoj godini upisuju šest zanimanja, tri četvrtog, a tri trećeg stepena.

“Mesar, pekar i agroproizvođač su deficitarna zanimanja i učenici će dobijati stipendije od Vlade RS”, kazao je Bakal.

Dodao je da učenici koji se odluče na zanimanje pekar ili mesar već od trećeg razreda mogu sebi da zarađuju novac.

“Što se tiče plana upisa, nadležno ministarstvo je odredilo puno veći plan nego što stvarno imamo djece”, kazao je Bakal.

Preuzeto sa: nezavisne.com

Оставите одговор